Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Sámi Mánáid Teáhter – kulturskole tatt til et nytt nivå

I fjor på denne tiden reiste jeg som ”alle” andre samer til Tråante (Trondheim) for å feire 100-års jubileet for det første samiske folkemøtet 6.februar 1917. En venninne og jeg hadde nettopp startet opp en blogg om hva som foregikk i Sápmis kulturverden, og uka i Tråante var fullstappa at teaterforestillinger, konserter, seminarer, konferanser, utstillinger og alt annet man kan arrangere i en jubileumsuke. Uka hadde to definitive høydepunkter: 1. Å møte koftekledde på hver eneste gate. 2. Teaterstykket ”Lohkat nollii” av Sámi Mánáid Teáhter (samisk barneteater/Tana Kulturskole).

Sámi Mánáid Teáhter etter forestilling på Sajos i Inari, Finland. Foto: Tana Kulturskole

Sámi Mánáid Teáhter er en del av Tana Kulturskole og ledes av Ebba Lovise Joks. De setter årlig opp flere forestillinger. I tillegg til en helt enorm elevbase leverer de fantastisk kvalitet på stykkene, og et barne- og ungdomsmiljø som inspirer en hel generasjon til å møte verden rakrygget. Teateret vekker kreativitet og selvfølelse, og spiller (alltid) på samisk. Som mange vet, står samisk i en utsatt situasjon, og teateret gir barn og unge en arena hvor språkets nyanser holdes ved like og utvides.

Foto: Tana Kulturskole

Ebba Lovise Joks har i en årrekke stått på for barn og unge, og skapt et miljø man bare kan måpe av beundring til. Flere av Sápmis artister har startet talentslipingen under hennes regi. Blant dem kan nevnes Ella Marie Hætta Isaksen som er vokalist i ISÁK, som på under ett år har blitt ett av de mest kjente artistnavnene i Sápmi og spilte på Trondheim Calling senest forrige helg. Alle samfunn trenger mennesker som trer frem som evner å inspirere gjennom sine intensjoner. Det er nettopp intensjonen som er det viktigste, og Joks har selv uttalt at det viktigste er å skape et trygt samisk miljø for barn og unge der de kan lære seg selv å kjenne.

Sápmi har to 100-års jubileum på rad – i år på den svenske siden av kartstreken. Staare (Østersund) er stedet for markeringen av starten på samisk organisering på svensk side. For meg er noe av det viktigste disse to jubileene har til felles at Sámi Mánáid Teáhter spiller på begge. Teateret har i år 20-års jubileum, og har gjennom årene turnet i hele Norden og flere land utenfor. Elevene får skape lære scenekunst i helhet, og tilbudet ved kulturskolen er bredt. Vil du bli perkusjonist eller dukkemaker? Spiller ingen rolle, du kan lære begge deler.

Fra oppsetningen «Ronja Røverdatter» Foto: Tana Kulturskole

Samefolkets nasjonaldag feires 6.februar, og det er betimelig å se på status for de samiske kidsa. Lenge har det vært svært vanskelig å være same, og mange sliter enda med sin identitet. Noen finner ut i voksen alder at foreldrene er av samisk slekt, og forsøker å finne veien til samisk kultur. Det er nettopp på grunn av fremtiden jeg synes arbeid som det Ebba og Sámi Mánáid Teáhter gjør er av uvurderlig viktighet. Det er ikke usannsynlig at flere av Sápmis neste forbilder kommer nettopp fra denne skolen. Teateret skaper engasjerte barn og unge, hjelper dem å skape et godt forhold til egen kultur og språk, og gir dem titanium ryggrad og livsverktøy. Gjennom å lære kunsten å spille noen andre,  oppdager man ofte hvem man selv virkelig er/ikke er. Verden er fylt til randen med informasjon, muligheter og valg. Mange synes det vanskeligste er å finne sin lidenskap og velge veien som inspirerer fremfor å slite ut. Livet er et eventyr og ikke noe vi skal overleve. Verden trenger barn og unge som følger sin egen intuisjon, handler med god intensjon og omfavner hele sin identitet.

Min drøm er at overalt i Sápmi dukker det opp en Ebba Lovise Joks som sammen med lokalmiljøet skaper en eventyrverden som kan kaste lys inn i realiteten. Anbefaler alle å følge Sámi Mánáid Teáhter på Facebook, og få med seg en forestilling (eller alle). Selv står jeg fremst i køen når dørene åpner til årets første stykke ”Hyenat” her i Staare denne uka.

Lihkku beivviin ja ráfi olggos!

Ukas redaktør

Anne Henriette Reinås Nilut


Sist redigert

06/02/2018 09:04