Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Rein Film

For et drøyt år siden flyttet jeg til Tromsø (for andre gang) og inn i ny jobb på Verdensteatret som leder for kinodriften. I løpet av dette året har jeg gjort meg mange nye erfaringer, og en av de mest gledelige er at det virkelig spirer i det nordnorske filmproduksjonsmiljøet.

I oktober prøvde vi for første gang å samle bransje og publikum rundt et åpent arrangement på Verdensteatret, der tre kommende filmprosjekter fra regionen skulle presenteres. «Åpent lerret», som arrangementsformen ble hetende, var et samarbeid mellom Cinemateket, Nord-Norsk Filmsenter, Filmfond Nord, Norsk Filmforbund og Produsentforeningen Virke. Publikumsoppslutningen var god – et bevis på at interessen for lokal og regional filmproduksjon er sterkt til stede.

«Kurt Josef Wage og mordmysteriet på Hurtigruta» (regi: Tommy Wirkola, 2017)

Blant dem som presenterte film på Verdensteatret under «Åpent lerret» var Mathis Ståle Mathisen – produsent i Rein Film. Selskapet produserer for film og tv, holder til i Oslo og Kirkenes, og har virkelig hatt vind i seilene i det siste. Mathis var på besøk i forbindelse med Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta, en fleipete komedie der han har fungert som medprodusent. Filmen har premiere på kino 24. november. Sammen med skuespiller Stig Frode Henriksen sto Mathis for et forfriskende og uhøytidelig punktum for kvelden, med samtale og klipp fra den ferske filmen.

Dette var andre gang i løpet av få uker at Mathis var på besøk på Verdensteatret – første gang var da de to første episodene av NRK-serien «Monster» skulle presenteres for presse og inviterte. Rein Film har produsert «Monster» sammen med NRK. Krimserien er en «nordisk noir» med originalitet og særpreg, som raskt har gjort imponerende suksess i et mettet TV-seriemarked. Handlingen foregår «brutalt langt nord», og Bjørn Sundquist, Gørild Mauseth og Ingvild Holthe Bygdnes er blant dem som utgjør det spreke rollegalleriet. «Monster» ble nominert til Prix Europa for beste TV-fiksjon, fikk manusprisen European Script Awards og er solgt til USA og flere andre land.

«Monster» (2017)

Man snakker ofte om at nye, norske filmregissører må få tid og rom til å etablere seg, lage flere filmer og finne sin stemme. Kanskje kan man si det samme om små produksjonsselskaper. Siden starten i 2010 har Rein Film bygget opp en variert, men tydelig profil – det skyldes nok ikke bare valg av gode prosjekter, men også orden i sysakene. I år havnet Rein Film-gjengen Sveinung Svendsen, Odd Helge Haugsnes, Aleksander Olai Korsnes og Mathis Ståle Mathisen på gasellelisten for tredje år på rad, en kåring gjort av Dagens Næringsliv. For å bli en gasellebedrift må bedriften ha levert godkjente regnskaper, minst doblet omsetningen over fire år, hatt omsetning på over en million kroner første år, hatt positivt samlet driftsresultat, unngått negativ vekst og vært aksjeselskap. Rein Film har altså innfridd alle disse kravene for tredje år på rad – en god inspirasjon for andre kunstnerisk målrettede kulturbedrifter!

Blant de kommende prosjektene for Rein Film er kortfilmen Morgen, som er tildelt produksjonstilskudd fra Norsk Filminstitutt og skal regisseres av veteranen Knut Erik Jensen. Vi følger spent med videre!

Ukas redaktør

Sveinung Wålengen


Sist redigert

14/11/2017 09:48