Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Galleri Snerk – Hvordan Tromsøs Studentgalleri ble til og hva det har blitt

Tromsøs Kunstakademi har et rom designet til utstillinger, som er til disposisjon for alle studentene. Da jeg startet på akademiet i 2014 var det mye kaos rundt dette rommet, studenter brukte det som de ville, det var ingen oversikt over utstillinger, det var ingen program, generelt sett ingen struktur. Verst av alt var at rommet sto mye tomt.

Vi var en liten gjeng som satte i gang prosessen ved å starte et kunstgalleri. Ønsket var å ha noe på lik linje med Galleri Fisk i Bergen; med open call, gjennomgang av søknader, tildeling av utstillingsplass, arrangering av utstillinger og selvfølgelig vernissager. Vi kavet oss til studentparlamentet og fikk litt cash, åpna en bankkonto og registrerte oss i brønnøysundregistrene. Selvfølgelig lagde vi også en facebookside.

Selv om oppstartingsprosessen har mange fine historier med seg (dere kan jo lure på hvorfor det heter Snerk) så handler denne lille ”shot out-en” til hva galleriet har blitt nå, litt over 3 år senere.  I starten da jeg fremdeles var med var det hovedsakelig lokale studenter som stilte ut. Det er fremdeles flertall av de lokale som skaper aktivitet i lokalet, men det er også flere og flere utstillinger av internasjonale kunststudenter.

Ikke bare har Snerk arrangert utstillinger, men workshopper og performanser, julemarked og selkjøttsmaking, forelesninger, artist samtaler og sosiale hang outs. På et punkt var gruppen som drev galleriet også invitert til å holde en presentasjon om sin virksomhet i Murmansk.  Aktiviteten til galleriet blir bredere og bredere, og kvaliteten øker og vedvarer.

I november, for eksempel, hadde galleriet en vakker utstilling, One thing holds another, av Jenny Norberg og Cornelia Hermansson fra Kunstakademiet i Stockholm. Utstillingen er et godt eksempel på hvor godt galleriet har blitt, og hvor viktig det er. Nå som jeg har den besøkende rolle, kan jeg være så heldig å få nyte en smakebit av hva som skjer i den internasjonale kunstscenen, av de uetablerte, nysgjerrige, eksperimenterende og frie kunstnerne.

Snerk er også utrolig viktig for de som driver det, og de som er så heldige og får lov å stille ut der: for realiteten er jo den at store deler av å være kunstner handler om å søke. Søke på å kunne stille ut, eller få midler for å arrangere utstillinger. (Dette gjelder forså vidt alle andre kulturyrker). Det mest lærerike jeg tar med meg fra akademiet var prosessen i å starte og drive et galleri. Det synes på langt hold at studentene som drifter det i dag også har tilegnet seg god kompetanse på området. De har pleiet frøet vi satte i 2014 godt, for galleriet har blitt så mye mer og bedre enn hva jeg hadde trodd det kunne bli.

Jeg gleder meg til vårens program på Galleri Snerk!

Alle bildene er tatt fra Snerks facebook-konto: Galleri Snerk

Ukas redaktør

Gjøa Orheim


Sist redigert

09/01/2018 16:18