Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

GIGANT – et ungdomsprosjekt så viktig at det lever opp til navnet

Foto: Michael Ray Angeles

Høsten 2004 inviterte Ungdommens Hus i Alta, eller «Huset» som det kalles, til et musikkworkshop over en helg. To små hjemmestudio, noen enkle mikrofonpakker og tre-fire ungdomsband ble invitert til å delta. Et av bandene måtte spille inn sin sang selv. Et annet band kalte seg selv «Cyanide». De var tretten-fjorten år.

«HUSET vol. 1» var resultatet, og et frø var sådd. Musikkmiljøet på Huset begynte å blomstre. Band som Cyanide (senere Cyaneed, og enda senere Biru Baby), Zymphelia, Red Metal, Lisch, Drive og The Rålerbyrgers ble etablert. En workshophelg ble alt for lite, og grunnlaget for Gigant ble laget.

Gigant var i mange år en av ungdomssatsningene til Scene Finnmark, men er i år eid i sin helhet av Alta Kommune og Ungdommens Hus. Over en to ukers periode blir opp mot 15-20 unge band og artister fra hele fylket invitert til Alta for å spille inn musikk sammen med voksne, profesjonelle produsenter.

– Gigant er basert på felleskap og har som mål å være en sosial arena hvor etablerte og uetablerte mennesker møtes. Ungdom møter voksne i en kreativ verden hvor alt er lov!, sier prosjektleder Eirik Aune Hansen hos Huset.

En viktig start
Fast forward til 2017, Gigant nå blitt til smeltedigel av ungdomskultur med musikk i alle mulige sjangre, graffiti, foto, skating og eventuelt annet som viser seg å være i tiden. I overkant av 90 ulike bandkonstellasjoner fra Finnmark og Troms har gjestet Gigant. Band som Heaika & the Paranoids (senere Ondt Blod), nevnte Cyaneed (senere Biru Baby), Tre Små Pønkere, Anne Gudrun Michaelsen (senere Pasemaker) og mange, mange andre har alle brukt mye tid på Gigant.

I 2016 møttes tidligere Sami Grand Prix-vinner Ella Marie Hætta Isaksen og produsent Daniel Eriksen under Gigant. Resultatet var låta «Face the Truth» og bandet ISÁK, som nå er et av Sápmi’s heteste navn.

Bandet Stuck In North på fotoshoot sammen med fotograftalentet Mads Suhr Pettersen. Foto Michael Ray Angeles

Møter andre
Ideen er enkel. Ungdom får møte og henge med voksne mennesker som kan, og lever av, å jobbe med musikk. De får leve litt i en boble hvor alt handler om musikk, og om å møte andre som drømmer om å jobbe med musikk. Det er kanskje det viktigste.

Hvert band og artist skal etter endt workshop ha et fullstendig profesjonelt gjennomført elektronisk pressekit. Verktøyet de trenger for å forhåpentligvis nå ut til verden. Tre dager får hvert prosjekt satt av til studiotid, med pre-produksjon med produsent, innspilling og mixing.

Fotograf leies inn til å ta pressefotos, og eventuelle lokale, unge fotografspirer får henge på og plukke med seg de triksene de kan.

Samarbeid med LIPA
Siden 2008 har Gigant hatt et tett samarbeid med Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) hvor produsent- og managementstudenter har blitt hentet til Alta for å jobbe under prosjektet. Produsentstudentene jobber i studio som assistent til produsentene. Managementstudentene hjelper til med å gjennomføre arrangementet, og med å hjelpe artistene/bandene skrive biografier, og slike ting.

Årets Gigant
Under årets Gigant er det flere små og store endringer. Den viktigste er kanskje at Finnmark Fylkeskommune, via Scene Finnmark, før jul besluttet å kutte støtten til dette prosjektet.

– Gigant er en workshop som alltid må følge på trender og bølger som bestemmes av helt andre makter enn Alta og Huset. I år ble halve budsjettet kuttet og det er trist, likevel pusher vi på. Hvis vi stopper mister vi et sinnsykt bra tilbud, som er utrolig viktig for kulturFinnmark, sier Eirik.

Produsenter i verdensklasse
– En fellesnevner for årets produsneter er – de er alle mer enn en «produsent». Og det er helt nødvendig, sier Eirik.  De er musikere, skriver låter, framfører, har erfaring fra musikkbransjen og ikke minst – har lyst til å være med på å utfordre rammene rundt musikk sammen med ungdommene på Gigant i år.

Geir Bratland
– Han er ikke en typisk produsent, men har så vanvittig mye erfaring fra av å ha viet hele livet til musikk. Han har spilt med så mange kjente ansikter og både live og på plate. Han spiller synth i Dimmu Borgir, og har snart gitt ut sin 50’ende utgivelse. Han kan berike de unge med den erfaringen han sitter med og inspirere dem til å nå langt, forteller Eirik.

Steph Marziano
– En amerikaner som nå er tilsatt ved RAK studios London. Fordi hun er et unikum på poplåter, rock og egentlig det meste som foregår mot radio og er villig til å lære opp andre underveis. Hun var med på Gigant første gangen som LIPA student og fylte rollen som tekniker i studio for noen år siden. Etter det har karrieren hennes skutt fart, og hun jobber nå med artister som Radiohead, Skrillex og Prodigy. Kvaliteten på det hun leverer, humøret og holdningene hennes mot ungdom gjør at vi ikke kan la være å sette henne i arbeid, sier Eirik.

Robin Lynch
– Låtskriver og produsent fra MachoPsycho. Robin jobbet med Elin Kåven under årets MGP,  og har skrevet låter for bla Justin Timberlake, Sheer, Jessica Simpson og mange flere. Han er heller ikke en typisk produsent, men har erfaring som vi gjerne vil ta ut av han og gi videre til ungdommene som er med på Gigant. Hvordan være artist, hva er viktig å tenke på nå – og mot framtiden?

Ida Iki
– Fra Biru Baby, startet sin karriere på Huset og skal fortsette med det. Hun er vårt elektronika-kort og har mye å by på når det kommer til hvordan dette skal gjøres LIVE. Vi har en del gutter og jenter som lager musikk på macen/pc’n, men som ikke vet at dette kan tas ut på en scene. Ida er faglært produsent/tekniker/musiker fra Kristiania i Oslo, og har en utrolig bra kreativ side som kidsa trenger en del av. Ikke minst – hun er fra Alta, sier Eirik.

Under årets Gigant kan vi glede oss til ny musikk fra unge talenter som Stuck In North, Eirik Lyng, og Kristoffer Kar. Og hvem vet hva som kan skje.

Ukas redaktør

Torgeir Ekeland


Sist redigert

13/06/2017 09:52