Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Gryllifornia: Senjas brennende rockhjerte

På yttersida av eventyrøya Senja, når du har kjørt en times tid fra Finnsnes og forsert både troll og tuneller som av ulike grunner kan ta pusten fra deg, da begynner du å nærme deg Gryllefjord. Den fargerike bygda ligger vakkert ved den asurblå fjorden, omgitt av stupbratte fjell. Ved første øyekast kan fergeleiet som frekventeres av sommerferga til Andøya virke som veiens (og verdens) ende, men mer feil kan man faktisk ikke ta. Noen titalls meter forbi dette fergeleiet ligger nemlig verdens navle, det eneste stedet på denne jord man vil være, i alle fall den siste helga i juli: Leirvaag Brygge.

Forventningene stiger når man nærmer seg Gryllifornia
Foto: Henriette Robertsen

Leirvaagbrygga ble bygd i 1901 og har blant annet huset møbelforretning, kiosk, utleiebolig og fotobutikk. Etter noen år med forfall var den ærverdige brygga så heldig å bli kjøpt av en mann med sans for årgangsmøbler, sigøynerpiker, brukte treski og garasjerock. Lars Torbjørn Stenholdt er født og oppvokst i Gryllefjord, og etter mange år i eksil flyttet sangpedagogen og læreren tilbake til hjembygda hvor han underviser ved den lokale skolen samtidig som han engasjerer seg for at bygda skal ha et godt kulturtilbud. Brygga har siden Lars Torbjørn kjøpte den vært festivalkontoret til Senjafestivalen og sjarmerende ramme for et ukjent antall konserter, lesestunder, lokalhistoriske foredrag og poesikvelder. – Brygga hadde stått tom i mange år da jeg kjøpte den, og jeg tenkte jeg kunne bruke den til kulturelle arrangementer som konserter og temakvelder. Drømmen er å pusse opp brygga mer både inn- og utvendig, og få sikret den nederste delen av bygget, noe som vil gi en publikumskapasitet på 300-400 personer, forteller den engasjerte bryggeeieren.

Garasjerock er en sentral del av et godt kulturtilbud, så når Karl Erik Djupnes fra Sunshine Reverberation tok kontakt med Lars Torbjørn med et ønske om å spille på Senjafestivalen i 2016, lot ikke Lars Torbjørn Senjafestivalens profil stå i veien; de dro i gang et nytt konsept som fikk det klingende navnet Leirvaag Musikkfest. Dugnadsprosjektet hadde som mål å fri til folk som elsker garasjerock, og med bandene Sunshine Reverberation, Vederkast og Red Headed Sluts (nå The Modern Times) på programmet lyktes de godt med det.

Utsikt fra brygga.
Foto: Kari Westergaard

For å sikre økonomisk suksess hadde duoen alliert seg med musikkentusiast og hobbygastronom Johnny Wilhelmsen og hans sønn Simen. Johnny som bor i nabobygda Torsken er mest kjent fra den svært populære musikkbloggen The Wilhelmsens, men har tydeligvis også talenter på kjøkkenet; de tredve literne med chili con carne som skulle sikre at de innleide bandene fikk litt inntekt fra arrangementet ble nemlig spist opp av musikerne. Ikke én porsjon ble solgt. Johnny hjelper fremdeles til med artistmat, og står også for booking av artister, bæring, PR og annet forefallende arbeid. – Lars Torbjørn er jo en entusiast som elsker at ting skjer, og entusiaster må få hjelp.

Det går gjetord om konsertene på Leirvaag, men på spørsmål om hva som har vært høydepunktene så langt klarer verken Lars Torbjørn eller Johnny å velge en favoritt. Nivået på bandene har vært skyhøyt, og de musikalske opplevelsene fortjener ikke å settes opp mot hverandre, men av umusikalske høydepunkter nevnes nakenbading i midnattsol. Baderen det snakkes om var Magnus Vold Jensen, vokalist i The Modern Times, som gjester Leirvaag for tredje gang til sommeren. – Det er en helt hærlig atmosfære i Gryllefjord. Husene, havet, og naturen rundt er noe av det vakreste du kan oppleve. Når det er konsert i Gryllefjord kommer halvparten av de som bor der. Det er jo helt fantastisk, og alle som er på konsert er på konsert, ikke noe annet tull. For et folk! Etterfestene er et helt annet kapittel som jeg ikke kan utdype for mye, men nakenbading: ja. Hjemmebrent: ja. Soving: nei

Leirvaag Musikkfest er kanskje musikkfestivalenes ekvivalent til en humle: alle kjente fysiske lover tilsier at den ikke er flyvedyktig, like fullt flyr den avgårde på tredje året. Ikke er der toaletter, ikke er det spesielt lett å komme seg dit, ikke er der særlig mange overnattingsmuligheter, og den kunstneriske profilen er hyggelig men ganske smal. Det Leirvaag Musikkfest og Gryllefjord derimot har i bøtter og spann er teltplasser, engasjement, atmosfære, framifrå vertskap og en følelse av ekthet som det er umulig å ikke bli påvirket av. Vi møter trivelige og åpne folk overalt på, bak og foran scenen, det er et gjennomført lunt og hjemmekoselig preg inni brygga, spektakulære omgivelser utenfor, proff lyd og fantastiske band og artister som leverer over evne, og så den siste magiske ingrediensen: strålende nordnorsk sommervær. Sola skinner nemlig alltid i Gryllifornia.

Avslappa stemning!
Foto: Kari Westergaard

Publikummer og rockconnaisseur Henriette Robertsen har fremdeles bakoversveis som hun sliter med å få kjemmet frem etter fjorårets musikkfest: – Alle som har opplevd Gryllifornia ønsker seg tilbake! Tromsøværingen forteller om en helg som overgikk hennes store forventninger, om deilig mat på de lokale restaurantene Skreien og Hamn, om gjestfrie, åpne og tillitsfulle mennesker som får tilreisende byfolk til å virkelig føle seg velkommen, om en aldeles unik opplevelse. Utilgjengeligheten, kvalitet i alle ledd og eksklusiviteten i et så lite arrangement gjør at Henriette ønsker seg tilbake. – De inviterer til det beste de har å by på, og det er jo helt i verdensklasse. Man føler seg rett og slett heldig som får oppleve dette.

Leirvaag Musikkfest arrangeres for tredje gang 27.-29. juli med imponerende band og artister på programmet. Lars Torbjørn, Johnny og dugnadsgjengen kommer til å ta godt imot oss også i år.

For mer info om programmet og arrangementet til sommeren:

https://www.facebook.com/events/338936229952739/

Ukas redaktør

Kari Westergaard


Sist redigert

13/06/2018 12:28