Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Bendik, «en drøm eg aldri vil glemme».

HJERTET av Bendik

«Eg står her no igjen. Aleine og forlatt. Kald og varm. Eg kjente deg en gang. For alltid. Leve en gang til. Leve, falle i armer. Å falle for deg, e det fineste. Vekk fra alt, vekk fra deg. Venner. Venner. Det e et hjerte, som enno en gang. Du e en drøm eg aldri vil glemme. Det e et hjerte som går enno en gang. Du e en drøm eg aldri vil glemme. Det e et hjerte som enno en gang. Det e en drøm eg aldri.»

Bendik aka Silje Halstensen

Bendik, bedre kjent som Silje Halstensen, bergenseren fra Bodø. Ei jente fra Bodøbølgen som nå har spilt en rekke konserter både inn- og utenlands og som våren 2016 slapp sitt tredje album, «Fortid». Det er en blanding av indierock og indiepop som strømmer ut fra Silje Halstensens hjerte og inn i ørene mine. Når jeg lytter til hennes sterke tekster og melodier drømmer jeg meg bort, og glemmer alt annet. Det er som et helt eget fristed å høre på musikken hennes.

«Jeg er opptatt av at musikken jeg lager ikke skal være en «jente-greie». Det er bare musikken som er viktig, og da kan jeg jo like godt ta et guttenavn» – Silje Halstensen

Foto: Simon Skreddernes

Bodø

Jeg er vokst opp i Bodø, og har (med unntak av ett år) alltid bodd her. Det gjør at jeg har en ekstra sterk tilknytning til det som spirer og gror akkurat her. Det gjør at jeg ønsker folk fra Bodø det beste. Jeg er nok en liten Bodø-patriot, men det syns jeg egentlig bare er positivt. Hvis ingen hadde gjort en innsats for å løfte fram det som er bra med hjemplassen sin ville alle små byer eller bygder etterhvert blitt ubetydelige og ingen ville brydd seg om det kreative som vokste fram der.

Jeg har så lenge jeg kan huske vært en del av kulturlivet i Bodø, og jeg har på en måte fulgt Silje, fra hun var på kurs som trettenåring for å lære å skrive låter, og spilte på fritidssentrene her i Bodø med bandet hun hadde på ungdomsskolen, til å gå over til bandet «Laura» på videregående, og til hun startet festivalen «Kjerringråkk», som fremmer jenter og ønsker likestilling blant kvinner og menn i de kunstneriske yrkene. Etter dette etablerte hun Bendik, og i 2012 var hun med i Urørtfinalen. Derfra har det bare gått oppover, og i fjor slapp hun sitt tredje album.

Silje fascinerer meg. Det engasjementet, pågangsmotet og viljestyrken hun har og klarer å formidle inspirer meg til å ønske å gjøre en forskjell, og til å gjøre noe betydningsfullt med livet mitt. Å se hva hun har klart å oppnå påvirker meg i positiv retning. 

«Hjertet» fra debutalbumet «Drømmen gjør meg ingenting»

«Hjertet«. Den korte låten på bare 2. min og 30 sekunder trenger ikke mer. Både tekst og melodi støtter hverandre fullt og helt. Den består av sterk og tydelig, men meget skjør vokal, synth som løfter og støtter, seige gitarpartier som lager behagelige og deilige melodier, men som også forsterker følelsene i låten, perkusjon som virker som hjerteslag og puls, og sist, men ikke minst klokkespillet som blir prikken over i’en, og som skaper magi.

Du tror kanskje at dette er spesielt for låta «hjertet»? Men det er det nok ikke. Silje imponerer gang på gang, og skaper magi album for album. Så om du ikke har sjekket ut musikken til Bendik før, har du sjansen nå!

Få kvinnelige artister

Det er alt for få kvinner i de kreative yrkene. Det florerer av gutter på alle mulige slags scener i Norge. Den største andelen av musikere, skuespillere, teknikere og lignende er menn. Hvorfor er det slik?

Er menn dyktigere? Er de mer frampå? Har de lettere for å stikke seg frem? Er musikken kvinner lager dårligere på noen som helst måte? Er den mindre betydelig? Når den ikke ut til den som hører på? Er det vanskelig for folk å relatere seg til tekstene? Har ikke kvinner mulighet til å utvikle seg og musikken sin? 

Jeg har alltid visst at det var færre kvinner enn menn i denne bransjen, men aldri tenkt at det var fordi kvinner ikke er gode nok, eller at det mannlige kjønn er bedre kvalifisert. Silje Halstensen beviser ingen ting annet enn at kvinner helt klart og tydelig hører hjemme på en scene og i musikkbransjen. 

Det er absolutt ingenting galt i hvordan hun uttrykker seg gjennom låtene sine, tvert i mot, det er så vakkert og ærlig at jeg får gåsehud bare ved tanken på de melankolske, nydelige melodiene. Lydbildet er spektakulært!

Noen menn er kanskje mer frampå og har lettere for å brøyte seg plass, men det gjelder definitivt ikke alle. Dette gir oss kanskje en pekepinn på at vi av og til må se opp og gi plass til andre. Det er viktig at vi, hvertfall av og til, stopper opp og trekker pusten, tenker over hvorfor man gjør det man gjør, og ikke minst hvordan man klarte å komme så langt. Var det noen som en gang stoppet opp og så deg? Så hvorfor ikke gjøre det samme for noen andre?

Tenk på alt vi muligens har gått glipp av fordi vi ikke har lyttet. Er det noen grunn til å tro at de som ikke roper høyest ikke har noe å formidle? La oss ikke gå glipp av enda fler.

Om man gir folk mulighet til å vise seg fram, eller kanskje utfordrer folk til å vise seg fram vil sjansen være mye større for at vi oppdager og opplever fine ting. Gjennomsnittlig setter kvinner høyere krav til seg selv. Det kan også være med på å minke andelen kunstnere, men om disse kvinnene, som mestrer det de gjør, men ikke tror nok på seg selv, blir dyttet litt ut i det, vil de nok etterhvert innse at de er bedre enn de lar seg selv tro.

I 2017 burde vi være kommet så langt at det er plass til alle, uavhengig av kjønn, legning, alder og etnisitet. Vi er kanskje ikke kommet til det punktet, men jeg ønsker hvertfall å hjelpe samfunnet på rett vei, og det kan jeg takke Silje og Bendik for.

Foto: Lasse Fløde

Beviset

Det er ingen tvil om at formidlingsevnen er tilstede hos Silje Halstensen. Musikken hennes betyr noe for meg personlig. Den når ut til meg som lytter. Jeg kan i aller høyeste grad relatere meg til tekstene og budkapet i låtene til Bendik.

Bendik er en jente som ønsker at musikken skal være i fokus og ikke det faktum at hun er kvinnelig artist. Etter min mening når hun målet. Jeg elsker musikken for det den er, ikke hvem som har skrevet den, og jeg vedder på at det er mange som kan si seg enige i det. Silje Halstensen er et forbilde. Hun er seg selv fullt og helt, og hun står for det hun mener.

Bendik er «en drøm eg aldri vil glemme». 

Ukas redaktør

Maiken Fredrikke Vembre


Sist redigert

02/05/2017 04:07