Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Strålende sol, utsikt til lofotveggen og et rockeband i et fyrtårn.

Foto:Eirik Evjen

Det er påskeferie og det er meldt tidenes påskevær i hele Lofoten, hva skal en finne på? Heldigvis har man venner og familie som lett hjelper til med slik planlegging. I år ble hele påskeferien en splitt mellom de fineste ting……en tur til Gdansk med venninne, skitur med datter OG….nok et himmelsk besøk til mine venner på SKROVA fyr. .

 

Litt om Skrova fyr:

Skrova fyrstasjon ligger på Saltværsholmen ved Skrova som ligger 25 min med ferge og 7 min med lettbåt fra Svolvær, der jeg bor. Stasjonen har et 24, 5 m høyt støpejernstårn.

Skrova var den første stasjonen som i 1932 ble utstyrt med radiofyr, og mastene står fremdeles. Bygningsmassen ligger tett samlet ved fyrtårnet og består av maskinhus, boliger, flere uthus og oljehus. En støpt vei med trapper fører ned til naust og landing. Bygningene er modernisert, men hovedform og mange opprinnelige elementer er bevart. Området inneholder rester av tyske befestninger.

Denne lille øya med sitt fyrtårn og bygningsmasse kom for noen år siden i søkelyset til blandt annet Frank Marstokk og Reidar Sørensen. Det var mens de med bandet FREAK sto inne på brygga i Skrova å rocket stemninga under VM i skreifiske. Og vipps! (Vel…..noe tid og noen hundre arbeidstimer gikk med….) der var Skrova fyr, fyllt med mat, kunst og musikk!

 

Men FREAK var ikke død!

Norges eldste, aktive rockeband. De har spredd rock, latter, svette og kjærlighet siden sent på 60-tallet. De har med ujevne mellomrom gitt ut album:  ”Spredd Før Aille Vindæ”, ”Kom Med Oss” og «Svart Hund». Rock på dialekt; fra Hemnesberget! Og de ble spilt dagstøtt på NRKs Nordlandssending.

Klassiske utesteder i Oslo som Smuget og Cruise Café var fullpakket når FREAK var på besøk. Rock-kjendisene satt på første benk og digget de sterke tekstene som ble servert med innlevelse og seriøsitet. Det ble snakket om Norges svar på Rolling Stones, Dr. Larsen på Nesna har i hvert fall skrevet ei avhandling….

FREAK fortsetter sine korstog for Helgelandsrocken. Sommer som vinter, høst eller vår… De originale medlemmene Reidar Sørensen (vokal), Odd Johan Horseng (gitar), Øystein Johansen (gitar), Frank Marstokk (trommer, vokal) suppleres av Erik Nilsson (orgel, piano) og skiftevis med Arnt Fredrik «Bigfoot» Hansen eller Holger Chr. Sjåvik (bass, vokal).

Men tilbake til SKROVA FYR

I 2014 flytter Reidar Sørensen og Frank Marstokk til Skrova fyr utenfor Svolvær og etablerer et helt nytt kapittel i FREAK’s historie. Fokuset flyttes fra Helgeland til Lofoten og bandet begynner en tilnærming til et nordligere og i følge de to lederskikkelsene, langt mere interessant marked for bandet. FREAK spiller på «Elijazzen» i 2016 og høster stor oppmerksomhet. Seneste aktivitet for Norges eldste, aktive rockeband er nye innspillinger av originale låter/kunst, et nytt album er i gjære på fyret…

Og dette fikk jeg gleden å være tilstede på i Påsken 2017, heldige meg! Veldig kule typer, nesten ikke berørt av tidens tann i det hele tatt. (Nå får jeg lov å besøke fyret en gang til☺) Som små barn, full av energi og kreativitet gikk de rundt og leitet etter de beste klangplassene….hvorfor skal alle opptak gjøres i studioet? De spilte, de sang, de tok opptak. De fortalte røverhistorier fra turneer, fra København og deres opphold i Christiania i 72. Jeg tar meg i å tenke: himmel og hav, disse gutta blir å leve evig.

Gjett om jeg er spent på resultatet, tror jaggu de er like spente. Det gledes!

Lofoten leverer!

Det er utrulig og enorm stor kulturell smeltedigel i verdens vakreste øyrike. Det finnes perler på perler, bak hver stein og på hver holme eller øy. Å dra på kulturskattejakt i Lofoten bør alle ha på lista si, du kan til og med oppleve uendelige vakre naturscenario mens du jakter. Skrova fyr er bare en av stedene det bør være besøksplikt på.

 

Vi sees!

Eva-Mette Lundahl

Ukas redaktør

Eva-Mette Lundahl


Sist redigert

18/04/2017 10:53