Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

KOMPROMISSLØS KUNSTNER – REINEN SOM KJEMPER MOT LØVEN

Jeg flyttet hjem til Kautokeino for to år siden delvis fordi det var nylig blitt etablert et nytt samisk kunsterkollektiv Dáiddadállu – Artist Collective Kautokeino. Kollektivet ble startet av to kunstnere fra Kautokeino, koreograf/filmskaper Elle Sofe Henriksen og kunstner/forfatter Máret Ánne Sara. De to ønsket å samle kunstnere under samme tak og å danne et sterkere kunstmiljø i Kautokeino. Kommunen har også den høyeste andel av selvstendig kunst- og kulturnæringsdrivende i landet. Jeg synes at Dáiddadállu virket veldig tiltalende og spennende. Endelig kunne jeg arbeide i et kreativt miljø som artist og grunder. Nye prosjekter har blitt skapt på kollektivet, både selvstendige men også samarbeidsprosjekter oss i mellom kunsterne. Omtrent alle kunstere på Dáiddadállu turnerer og jobber med prosjekter i hele verden. Dáiddadállu har hatt mange gjester. De viser stor interesse for hva vi gjør i dette kollektivet. The Office for Contemporary Art Norway (OCA) besøkte oss i fjor og de ser mot Sápmi.

http://www.daiddadallu.com

På Dáiddadállu har jeg blitt bedre kjent med multikunstneren Máret Anne Sara. Jeg fikk et dypere innblikk i hennes kunstunivers ved å arbeide tett sammen med henne. Vi jobber vegg i vegg. Máret Anne er kunstner, forfatter og journalist. Hun jobber med visuell kunst og med forfatterskap. Bildene hennes er eksepsjonelle og hun har en helt særegen stil.

http://www.maretannesara.com

 

PILE O` SÁPMI

Foto: Iris Egilsdatter

Jeg husker enda den skarpe lukten på kollektivet i 2016 da Máret Anne Sara jobbet med et nytt kunstprosjekt. Jeg brydde meg ikke så mye om lukten og syntes at det var bra at det var mye ”liv ”, bokstavelig talt, i kollektivet. I februar 2016 stablet Máret Anne 200 reinhoder utenfor Indre Finnmark Tingrett i Tana og dermed var hennes nye kunstprosjekt PILE O`SÁPMI lansert.

http://www.pileosapmi.com

En ung reindriftssutøver fra Kautokeino, Jovsset Ante Sara (23 år), hadde reist sak mot staten som hadde pålagt han til å tvangsredusere reinflokken sin til 75 dyr. Jovsset Ante er Máret Annes lillebror, og tvangsvedtaket ville bety konkurs for reindriftsutøveren. Reindrift er livet hans, han hadde ikke lenger noe å tape, sa Jovsset Ante, og mente med det at staten hadde presset han til det punktet hvor han uansett ville tape alt. Denne kontroversielle tvangsreduseringssaken pågikk i Indre Finnmark Tingrett parallelt med en kunst-politisk festival som storesøster Máret Anne arrangerte. Saken berørte veldig mange i Sápmi og utfallet ville kunne endre Statens reindriftspolitikk.

Undertegnede dro til Tana for å vise støtte. Jeg vrengte kofta mi, etter en gammel samisk tradisjon, for å vise min motstand til Statens tvangsreduseringstiltak. Jeg var en av ni kunstnere som møtte opp i Tana. Tvangsreduserings saken fikk mindre publisitet i mediene enn forventet. Men Máret Anne med hennes installasjon utenfor rettslokalene førte til mer oppmerksomhet om saken både i mediene og hos folket. Dette var en historisk hendelse som vi ikke hadde sett maken til i Sápmi, på norsk side, siden Alta-aksjonen. Máret Anne sitt pågangsmot og styrke i denne forferdelige situasjonen var fenomenal! Denne saken berørte oss og våre rettigheter til å drive med reindrift i fremtiden. Jovsset Ante Sara vant saken, men Staten anket saken videre til Hålogaland Lagmannsrett.

https://www.facebook.com/pileosapmi

Pile O`Sápmi kunstprogram i Tana  https://issuu.com/pileosapmi/docs/pile_o_sapmi_folder_ver_5

 

PILE O`SHIT

Foto: Maret Ánne Sara

I mellomtiden mens Jovsset Ante og Máret Anne, og vi andre, venter på en ny runde med rettsak, inviterer jeg Máret Anne med på et samarbeidsprosjekt. Forestillingen LAPPAFFAIR – UNFINSHED BUSINESS hadde premiere på Festspillene i Nord-Norge 2016. Máret Anne var en av fem kunstnere som var med på forestillingen som ble fremført i Harstad kulturhus. Denne gangen frakter hun 150 reinhodeskaller og andre installasjoner fra Kautokeino til Harstad og lager en fantastisk installasjon som hun kaller PILE O´SHIT. Imponerende! Installasjonen var plassert ved inngangen til Harstad Kulturhus og var introduksjonen til forestillingen. Ved inngangen til salen stod det toalettskåler med video visuals. På scenen stod det en gravid-skikkelse. Skikkelsen hadde en kjole laget av reinhodeskaller og holdt en pistol rettet mot hodet. På den andre siden av scenen var det plassert en liten barne-skikkelse. Den knelte og holdt et bilde av lillebroren til Máret Anne. Hele opplevelsen, hvor jeg stod på scenen selv, ga et sterkt inntrykk som jeg tolket som et skrik om hjelp! Jeg tenkte at alle gutter der ute i verden burde ha ei storesøster som Máret Anne. For en kontroversiell kunstner!

Lapp affair – Unfinished business http://festspillnn.no/nb/program/2016/lapp-affair-unfinished-business

 

BLYTUNGE MANIFESTASJONER

Foto: Máret Anne Sara

For Máret Anne gikk hele høsten og vinteren 2016 til forberedelser til et nytt kunstprogram som skulle foregå parallelt med ankesaken som staten førte mot Jovsset Ante i Hålogaland Lagmannsrett. Pile O´Sápmi 2017 åpner samisk 100 års jubileum med BLYTUNGE MANIFESTASJONER i Tromsø. «Sápmi 1970-2017 Bly manifestasjoner» av Arvid Sveen, Hans Normann Dahl, Maret Anne Sara, Hans Ragnar Mathisen og Anders Sunna. Máret Anne fikk med seg titalls samiske kunstere og fylte Tromsø by med politisk kunst hele uken mens rettsaken foregikk. Hun satte fokus på samiske rettigheter og fremmet debatt om både politikk og prosesser som har ført til at samiske rettigheter er sterkt truet av statlig politikk i dag. Søsknene Sara og kunstnerne på Pile O`Sápmi viste det usensurerte bildet av samisk virkelighet. På forhånd hadde Máret Anne laget et kunstlotteri for å innsamle penger til broren hvis han skulle tape rettsaken. Mange samiske kunstnere donerte bort ekslusive kunstverk til dette lotteriet. Pile O´Sapmis programinnslag var blant annet utstillingen «Sápmi 1970-2017 Bly manifestasjoner», andre utstillinger i flere gallerier, konserter, street art, performance, geriljateater, filmprogram og nære kunstnersamtaler. Det innholdsrike kunstprogrammet opplevdes som en festival. Dette engasjementet førte til stor mediaoppmerksomhet. Vi følte at Norge og folk ut i verden fikk med seg hva som foregikk.

Pile O`Sápmi kunstprogram i Tromsø https://issuu.com/pileosapmi/docs/pile_o_s__pmi_troms___2017

 

Foto: Máret Anne Sara

Fredag den 17 mars 2017 jublet hele Sápmi.  Jovsset Ante Sara vant ankesaken. Han fikk enorm støtte hos folket og saken fikk masse mediedekning over hele landet. Jeg jubler sammen med Máret Anne, lillebroren og familien deres. Jeg er rett og slett imponert over min kollega og venninne Máret Anne. Pile O`Sápmi er et mesterverk! Olu lihkku ja giitu!

Ukas redaktør

Elle Márjá Eira


Sist redigert

21/03/2017 11:12