Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Det bor en teaterforkjemper i Bodø! En skikkelig tøff en!

Jeg vil løfte frem en unik person som ikke alltid er så god til å løfte frem seg selv. Hun løfter gjerne andre. Hun heter Maiken Fredrikke Vembre.

«Jeg er litt dårlig på å ta imot komplimenter for det jeg har utrettet. Men en sjelden gang kan jeg komme hjem og si med full overbevisning:  – Mamma, se hva jeg har gjort! Har jeg ikke vært flink?!»

Maiken er 21 år gammel, kommer fra Bodø og jobber som freelance skuespiller og freelance musiker. Hun har tatt på seg oppgaven med å gi barn og unge i Bodø muligheten til å oppdage teaterlivet og bli glad i det. Dette gjelder både for deg som vi stå i lyset på scenen eller du som vil styre lyset fra bak scenen eller eventuelt om du bare vil være i publikum. Maiken har i flere år hatt en viktig rolle både i Bodø Barneteater og Bodø Ungdomsteater og hennes hjerte brenner for teaterlivet. Og for et aktivt teatermiljø i nord!

Maiken har hatt teater i blodet helt siden hun ble medlem av Bodø Barneteater bare 4 år gammel. Hun falt pladask for denne magiske uttrykksformen med masse lek, moro, alvor og følelser. Siden da har det å spille teater bare blitt en større del av personligheten til Maiken etterhvert som årene har gått.

Da Makien gikk i 10-ende klasse og skulle velge hvilken linje hun skulle gå på videregående ble hun helt forferdet da hun oppdaget at man her i Bodø kunne velge både musikk og dans, men ikke drama. Hun kunne flytte til Mo i Rana og gå dramalinja der men da måtte hun ta farvelmed teatergruppa hun hadde vært en del av i 10 år samt gi glipp på mange gode kontakter i kulturfeltet i Bodø. Det ble for vanskelig å skulle bryte opp. Dermed bestemte hun seg for å kjempe for å få en dramalinje etablert i Bodø. Hun jobbet hardt, samlet underskrifter og fylket tok opp saken, men den ble avvist. Maiken ble i Bodø og gikk musikklinja.

«Da jeg som 15 åring jobbet så veldig hardt for å få et teatertilbud i skolen gikk det plutselig opp for meg hvor mye teater virkelig betydde for meg. Jeg skjønte at jeg gjorde dette for noe mer enn bare meg selv og fordi jeg skulle ha det gøy på teaterøvingene. Jeg hadde begynt å kjempe for å bevare denne uttrykksformen i livet mitt og samtidig gi andre muligheten til å oppdage magien i å spille teater. Og den kampen kjemper jeg enda».

Etter videregående gikk Maiken et år på Romerike Folkehøgskole. Der kjente hun enda sterkere at det å være skuespiller var det hun ville bruke livet sitt på.

«Det å omgås folk som syns det er en selvfølge at man skal klare å leve av det å være skuespiller, i motsetning til alle som tidligere har spurt om jeg ikke heller skulle studere og få meg en ordentlig jobb, gjorde at jeg begynte å tenke at dette faktisk var mulig!»

Maiken søkte seg inn på Teaterhøgskolen men kom ikke gjennom det trange nåløyet. Da bestemte hun seg for å flytte hjem og bygge opp et teatermiljø i Bodø.

«Jeg ville gi Nord-Norge et forsøk! Jeg tenkte det ville være bedre å fortsette å bygge opp et miljø i en by hvor jeg hadde litt nettverk fra før i stedet for å sitte helt alene nede i Oslo. Jeg kjente også på at jeg hadde lyst til å tilegne meg enda mer erfaring og samtidig gjøre det som jeg syns er gøy: være skuespiller! Men da det ikke fantes så mange teatertilbud i Bodø måtte jeg bare tråkke til og sørge for at det ble noe.»

Maiken er en ildsjel. Hun brenner virkelig for dette.

«Det har vært kjempegøy å jobbe frem et teatermiljø i Bodø men det er litt voldsomt å kjenne på at det er mitt ansvar alene å holde dette miljøet i gang. Jeg tenker ofte at det ikke er noe vits for meg om jeg skulle flytte ut og skaffe meg kompetanse for så å komme tilbake hvis det ikke er noe å komme tilbake til. Det tar flere år å bygge opp et godt og selvstendig teatermiljø. Og det skal jeg fortsette å jobbe for. Det er dette jeg vil.»

For å blåse mer liv i teatermiljøet i Bodø brettet Maiken opp ermene(enda en gang) og gikk i gang med et prosjekt i desember 2016 som hadde premiere nå på kvinnedagen i 2018. Stykket som Bodø Ungdomsteater skulle vekke til liv på scenen i Folkets Hus i Bodø var «Sensommerdansen» av Brian Friel. Maiken Vembre var produsent med overordnet ansvar for det hele, samtidig som hun var skuespiller.

«Det startet med en idé og et ønske om å inspirere flere til å ha lyst til å drive med scenekunst. Et ønske om å nå ut til ungdom, inspirere og motivere dem til å drive med teater og gjøre det mer «vanlig» å gå på teater.»

Bodø Ungdomsteater (BUT) er et gratis, frivillig teatertilbud til ungdom i Bodø. Medlemmene er både skuespillere og produksjonsteam. Det var en mektig oppgave den lille gruppen hadde begitt seg ut på. Heldigvis hadde de kyndig veiledning fra regissør og instruktør Anders Alterskjær gjennom Sceneinstruktørene i Nordland.

På premieredagen møtte jeg opp et kvarter før forestillingen skulle starte og måtte stå i en lang kø som gikk helt ut av hoveddøra på Folkets Hus. I køen va det en litt spent stemning: «Blir det plass til oss alle?» Jeg frydet meg over å se en fullsatt sal! «Teater har et publikum i Bodø!», tenkte jeg da. Noe som slo meg igjen og igjen gjennom hele forestillingen var at jeg ble rørt. Og det var ikke selve handlingen eller replikkene som beveget meg mest, det var at disse ungdommene passet på hverandre. De så hverandre, lyttet, hjalp. De jobbet sammen om et felles mål.

Foto: Andreas Jakobsen

Maiken Fredrikke Vembre og hennes medskuespillere tok imot applaus fra et begeistret publikum. Mange kom opp til Maiken for å takke henne for hennes iherdige og utrettelige arbeid. Og plutselig viser det seg at Maiken hadde nådd målet hun hadde satt seg: flere ungdommer kommer bort til henne og spør: «Når skal neste teaterforestilling være?» Kan vi få lov til å bli med?» Maiken trengte ikke å tenke seg lenge om: «Klart dere skal få være med!»

 

Foto: Andreas Jakobsen

Ukas redaktør

Ann-Iren Hansen


Sist redigert

13/03/2018 10:42