Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Kristina Junttila

Scenekunst

Teater

idr-sv1-lite

Kristina Junttila er performancekunstner, regissør, pedagog og forsker. Hun skaper forestillinger i ulike former; det kan være en utstilling, et intimt møte, en helaftens forestilling eller en deltagende hendelse. Hvert enkelt prosjekt avgjør om hun jobber alene, i et kollektiv eller som regissør. Hun vil at scenekunsten skal være en plass for å møtes, delta, leke og reagere – og at hva som er scenekunst endres. Alltid.

Kristina har master i performancekunst fra teaterhøgskolen i Helsinki, bachelor i samtidsteater fra Kunstakademiet i Turku, samt yrkesrettet pedagogikkutdanning fra Teaterhøgskolen i Helsingfors. I dag er hun stipendiat for å ta phd-graden ved Kunstakademiet i Tromsø. Forskningsprosjektet har fokus på øvelsen som hendelse i pedagogisk og utøvende perspektiv.

Kristina er med i den kunstneriske ledelsen av Ferske Scener, har et samarbeid over flere år med Snakk for deg sjøl, Kristin Tårnes, og ulike dansekunstnere. Hun er invitert som kunstner til å sitte i referansegruppe i et tre-årig prosjekt om kunst i offentlig rom i Tromsø. Hun har flere pågående samarbeidsprosjekter med kunstnere i Finland, som med et kunstnerisk forskningsprosjekt med Liisa Jaakonaho og et kommende forestillingsprosjekt med Maria Oiva og kunstnerkollektivet Reality Research Center.  For tida er hun doktorgradsstipendiat i kunstpedagogikk ved Kunstakademiet, Universitetet i Tromsø Norges Arktiske Universitet. Kristina underviser jevnlig ved samme universitet, ved andre kunstinstitusjoner og Teaterhøgskolen i Helsinki. Kristina er aktiv i RadArt, scenekunst nord, og i organisering av  festivalen Vårscenefest.