Kreative Nord

En oversikt over det profesjonelle kulturfeltet & de kreative næringene i Nord-Norge

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest

Musikk

Konsertarrangører

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest har som formål å bringe et variert program for kammermusikk – fremført av internasjonale artister på høyt nivå – til hele Lofoten.

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest så sitt lys i 2004 som Norges nordligste festival for kammermusikk. Gjennom sine over 15 år har festivalen etablert seg som en institusjon i regionen med sine årlige festivaler. Med sitt høye kunstneriske nivå har festivalen også gjort seg bemerket internasjonalt.

I 2014 åpnet Lofoten Pianofestival for første gang – en datterfestival av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Festivalene arrangeres annethvert år. I tillegg arrangeres det en rekke mindre klassiske konserter gjennom året i Lofoten.

Les mer om neste festival og andre arrangementer her.

Over 15 år i Lofoten

Knut Kirkesæther og Arvid Engegård sto bak da Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest for første gang ble gjennomført i 2004. I 2005 ble festivalen organisert som en stiftelse med Knut Kirkesæther, Arvid Engegård og Vågan Kommune som stiftere. Festivalen drives fortsatt med Knut Kirkesæther som daglig leder og Arvid Engegård som kunstnerisk leder.

I 2019 feiret festivalen sine første 15 år med en egen jubileumsfestival. Hennes Majestet Dronning Sonja sto for den offisielle jubileumsåpningen. Gjennom sine første 15 år med kammermusikk har festivalen også vært en sterk pådriver for Lofotens totalt 10 konsertflygler av typen Steinway & Sons. Festivalen har to av disse i eie selv.

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest sponses i dag av Kavlifondet og Nordic Last og Buss. Festivalen mottar støtte fra Vågan Kommune, Vestvågøy Kommune, Nordland Fylkeskommune og Kulturrådet.

Variert program med internasjonale artister

Programmet skreddersys for hver festival med både bredde og variasjon – av beste kvalitet. Festivalen inviterer ca. 15-20 internasjonale artister, kvartetter, ensembler og orkestre. Disse er utgangspunktet for festivalens ca. 15-20 konserter.

Bortsett fra åpningskonserten og finalekonserten – som er lagt opp som større festkonserter – gjennomføres det to fulle konserter hver kveld under festivalen. I tillegg er det flere formiddagskonserter samt mindre arrangementer under festivalen.

Kammermusikk i hele Lofoten

Lofoten har ikke store konserthus hvor alt kan foregå, slik man ofte finner på andre større kammermusikkfestivaler. I tillegg til konsertsalene i Lofoten Kulturhus (Svolvær) og Meieriet Kultursenter (Leknes) brukes derimot flere av Lofotens mange kirker. Her er også flere av Lofotens konsertflygler plassert. I tillegg har festivalen arrangert flere konserter utendørs, blant annet var det en større konsert i Trollfjorden 2015.

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest er derfor en festival for hele Lofoten. I tillegg til å åpne opp for et større publikum i Lofoten, gir det også flere muligheten til å oppleve Lofoten. Stadig flere publikummere kommenterer at reisen gjennom Lofoten i seg selv er en viktig del av festivalen.

Lofoten – verdens vakreste reisemål

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest står sterkt i Lofoten med et lojalt publikum som deltar på arrangementer gjennom hele året. I tillegg har flere internasjonale aviser og magasiner fattet interesse for festivalen – som arrangeres i kanskje verdens vakreste omgivelser.

New York Times, Financial Times og El Pais har alle skrevet om festivalen.

Festivalen opplever derfor stor pågang fra utenlandske reiseaktører og publikummere som ønsker å kombinere festivalens høye internasjonale nivået med de fantastiske omgivelsene.

Les mer om Lofoten som reisemål ved å besøke Destination Lofoten.